YOGA PRANAYAMAS - ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ

PRANAYAMA = 
PRANA (αναπνοή, ανάσα, ζωτικότητα, ενέργεια ή δύναμη)  
+ AYAMA (μήκος, επέκταση, τέντωμα ή αυτοσυγκράτηση).

Η PRANAYAMA ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ. ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΕΔΩ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΕΧΕΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ: ΕΙΣΠΝΟΗ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΚΡΑΤΗΜΑ (ΠΑΥΣΗ), ΕΚΠΝΟΗ, ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΡΑΤΗΜΑ (ΠΑΥΣΗ). ΟΙ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ, ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ, ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΟΡΓΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ: ΥΓΡΑΙΝΕΙ, ΘΕΡΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΙΣΠΝΕΥΣΟΥΜΕ. Η ΕΚΠΝΟΗ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΜΑΚΡΟΣΥΡΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ, ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ.

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΝΑΓΙΑΜΑ
1. dirgha pranayama / "complete" or "three-part" yogic breath 
ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΠΝΟΗ / ΚΟΙΛΙΑΚΗ - ΘΩΡΑΚΙΚΗ - ΣΤΕΡΝΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ. εισπνεύστε από τη μύτη, φουσκώνοντας την κοιλιά σας, γεμίστε με αέρα τον θώρακα, επεκτείνοντας τον στα πλάγια και μετά προς τα πάνω. εκπνεύστε από τη μύτη, βγάζοντας τον αέρα πρώτα από το στέρνο, μετά από τον θώρακα και τέλος από την κοιλιά.

2. long deep breathing
ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.
αρχίστε να μετράτε αργά μέχρι το τέσσερα, εισπνέοντας από τη μύτη.στην εκπνοή μετρήστε πάλι ως το τέσσερα. συνεχίστε μετρώντας ως το πέντε κ.ο.κ, κρατώντας πάντα ίσες εισπνοές με εκπνοές.
3. nadi shodhana pranayama / alternate nostril breath
ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΡΟΥΘΟΥΝΙΩΝ.
κλείστε το δεξί ρουθούνι με τον αντίχειρα και εισπνεύστε από το αριστέρο, κλείστε το αριστερό ρουθούνι με τον παράμεσο και ανοίξτε εκπνέοντας από το δεξί, εισπνεύστε από το δεξί ρουθούνι και κλείστε, εκπνέοντας από το αριστερό κ.ο.κ
4. shitali pranayama / cooling breath
ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.
εισπνεύστε από το άνοιγμα της γλώσσας και εκπνεύστε από τη μύτη.
εναλλακτικά μπορείτε να σχηματίσετε με τα χείλη σας το γράμμα "ο" για να εισπνεύσετε.


ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΡΑΝΑΓΙΑΜΑ
5. ujjayi pranayama / "sounding" or "ocean sounding" breath 
ΓΛΩΤΤΙΔΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ.
στις εκπνοές, κλείστε τη γλωττίδα που βρίσκετε στο πίσω μέρος του λαιμού, όπως όταν καταπίνετε, ώστε να εμποδίζετε τον αέρα να περνάει ελεύθερα. κάντε το ίδιο και στις εισπνοές. θα ακούγετε ένας συριγμός, όπως ο ήχος των κυμάτων.

6. kapalabhati pranayama / skull shining breath
ΔΥΝΑΤΕΣ ΕΚΠΝΟΕΣ.
εισπνεύστε ήρεμα και χαλαρά από τη μύτη, εκπνεύστε γρήγορα και δυνατά από τη μύτη ρουφώντας προς τα μέσα την κοιλιά σας σε κάθε εκπνοή.



7. bhastrika pranayama / breath of fire
ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ
δυνατή εισπνοή και εκπνοή από τη μύτη, κρατώντας τον αέρα στην περιοχή του στήθους.